Status på bredbandsutbyggnaden i Sunne kommun dec 2012

Hej!

Här följer lite information om bredbandsutbyggnaden i Sunne kommun.

Den 31 januari 2011 fattade kommunfullmäktige beslut om att förskottera pengar som innebar att vi kunde påbörja ett projekt med att bygga ut obegränsat bredband till hela Sunne. Målet är att 100 % av företag och fastboende ska få möjlighet att ansluta sig till ett fibernät.

Hur upplägget skulle se ut togs fram av de 11 föreningar som bildades först i samråd med kommunen.

Sedan dess har 28 föreningar bildats i Sunne och endast ett fåtal områden finns utan förening. Om du tillhör ett sådant område och vill veta mer. Kontakta oss projektledare för mer info om tillvägagångssätt.

I dagsläget har Ransbysätter, Västerrottna, Kymstad, Brandsbol, Gettjärn och Hälserud byggt klart sina nät och kopplat upp sig. Vid årsskiftet är det ca 450 hushåll/företag som nu kan skaffa bredbandstjänster via fiber i Sunne. Östra Ämtervik har börjat gräva och under vintern startar Rottneros och Uddheden. Under 2013 beräknas ytterligare ca 10 föreningar gräva kanalisation och koppla upp sig.

I tätorten är samtliga lägenheter inom Sunne Bostads AB uppkopplade och flera bostadsrättsföreningar är på väg.

Över elva miljoner kronor i stöd har hittills beviljats fiberföreningar från Länsstyrelsen och Leader.

I tätorten finns det samma möjligheter som på landsbygden att bygga ut bredbandet tillsammans med sina grannar. I tätorten har man dock inte möjlighet att söka bidrag hos Länsstyrelsen.

För företag på industriområdena Holmby och Brårud är det möjligt att beställa bredbandstjänster på samma sätt som på industriområdena i större städer. I dagsläget är tjänsterna lite dyra och då finns möjligheten att skapa föreningar. I föreningsnät finns dock inte samma företagstjänster som om man ansluter sig direkt, men för många är det ett fullgott alternativ.

Det jobbas med nya företagstjänster som inte kostar lika mycket och förhoppningen är att de ska finnas på plats under 2013.

Den 16 maj invigde it-minister Anna-Karin Hatt världens snabbaste landbygd i Ransbysätter. Vi vill tacka alla föreningar som har jobbat så hårt med att förverkliga bredbandsutbyggnaden i Sunne kommun!

God jul och gott nytt år!

Kristina Lundberg

Erik Larsson

Projektledarna för Sunne, världens snabbaste landsbygd

 

Föreningsstatus