NYHETSBREV Nr: 4 – 2013

Vecka 10 – 16, dato 2013-04-18

 

Med hopp om att Kung Bore skall släppa sitt grepp om vädret Så har då äntligen våren kommit till våra breddgrader, det har varit en lång och kall vinter, detta till trots så har det gått över förväntan.
Men när så markerna slutligen mjuknar upp kommer vi att slå i en högre växel. Det kommer att bli arbeten på många fronter med mycket liv och rörelse i våra byar. Vi hoppas så många som möjligt vill och kan engagera sig vid etableringen och bidra till slutresultatet.

Markarbeten:
Sedan förra nyhetsbrevet har ett antal tryckningar färdigställt, bland annat Ämtån vid Prästbol, grävning på produktiv jordbruksmark har prioriterats samt grävning genom Ås som var planerat har färdigställt. Förberedande stakning inför grävning har genomförts i följande områden: Kvarntorp-Mosserud, Visterud-Nolbergsviken, Knutserud-Humletorp och Bössviken-Kilsgränsen. Detta innebär också att förberedelse görs för grävning till hus i området.

Vi gör nu ett uppehåll till nästa månad så att kärlen gått ur våra marker innan vi fortsätter, vi räknar då med att utöka till 7 dagars arbetsvecka, samt utan semesteruppehåll under sommaren.

Projektering:
Arbetet med projekteringen fortsätter och vår huvudentreprenör Relacom har även fått entreprenaden gällande fibern och håller som bäst på att räkna fibermeter.

Medlemsantal:
Medlemsantalet stiger ytterligare, vi är nu 475 medlemmar i de tre föreningarna ”inom det ordinarie upptagningsområdet”, och vi hoppas på fler.

Ekonomi:
Den ekonomiska uppföljningen fortsätter som planerat och när projektet nu går in i en mer aktiv fas ändras även inrapporteringstakten från idag 4 till 2 veckor.
Prognosen gällande kostnaderna för etableringen ser ut som beräknat och vi jobbar allt vi kan för att vi skall nå ett så bra resultat som möjligt.

Tillstånd:
Alla tillstånd från Länsstyrelsen, både miljötillstånd och kulturtillstånd, är nu klara.

Bidrag:
Föreningarna Emterviksfiber Öst och Syd har fått besked om bidrag nr 2 som sökts, och som rör kanalisationsstöd. Beskedet är mycket positivt och föreningarna har fått de medel som föreningarna varit berättigade till. Vi invänt dock fortsatt att beslut om förskottbetalning av projektstödet(bidrag nr 1) för Emterviksfiber Syd och Väst skall fattas, vilket skulle underlätta föreningarnas budgetarbeten.

Övrigt:
Föreningarna planerar ett informationsmöte om fiberinstallationen i bostaden. Mötet kommer att hållas på Logen vid bygdegården i Gårdeserud 2013-05-30. Mer information om detta informationsmöte kommer inom kort.

Om Du är intresserad av arbetets gång så finns våra protokoll från beslutsmöten på föreningarnas hemsidan www.emterviksfiber.se, där ni även skall kunna följa projektet, med både bilder, filmer och annat matnyttigt.

Har ni några frågor? Prata gärna med våra representanter så skall de och vi försöka svara så fort det går på era funderingar