Nyhetsbrev v38 – 41

NYHETSBREV VECKA 38 – 41, 2012-10-21

Hej Veckorna tickar på och nu har så julen i projektet äntligen börjat snurra i rätt riktning. Förberedelserna för grävstarten fortsätter, tillstånd som behövs för miljö och annat söks och beviljas. Förhoppningen är att byråkratins kvarnar har malt klart så vi får ett första spadtag i marken den innevarande månaden.

Den 4/10 – 2012 hade vi ett möte på Sjösala där Relacoms projektledare Skogsman bekantade sig med föreningarnas ortsombud. Det blev en givande afton med många tips om genomförandefasen.
Medlemmarna har betalat in det delfakturerade insatsbeloppet ”15 000:-” och Relacom har beställt materialet. (Om det är så att ni inte mottagit någon faktura ännu från er föreningen, men ni vet att ni tecknat avtal, kontakta då styrelsen så ordnar vi så ni får en faktura utställd till er)
Relacom redogjorde för att grävningen kommer att starta med Kommunens stamledning, sträckande från Sunne – Bössviken, längs väg 716. De kommer även påbörja föreningarnas nät utefter denna sträckning så långt man hinner innan vintern slår till.
Som tidigare nämnts har entreprenören M Skoog Ängelholm visat upp en maskin som gräver även på vintern. Med hjälp av denna maskin så kommer nätet att kunna byggas på de ca 12 månader som nämnts.
Relacom kommer återkomma med en grövre tidsplan för regionerna inom Östra Ämtervik som vi kan planera våra insatser utefter.
Leif Östlund har uppvaktats och föreslagits till projektledare för föreningarna. Han har inte varit avvisande till detta både svåra och tidskrävande uppdrag.

 

Sunne Kommun har i ett sent läge inkommit med propå angående deras önskan om ett utökat täckningsområde innefattade Torvnäs, Gylleby och Häljeby. Detta är något man tittar på. Kravet är ställt att det nya området skall bära sina egna kostnader för att komma på tal att inkluderat i det mellan de tre föreningarna delade projektet. Området Torvnäs, Gylleby och Häljeby kommer i det fallet att ingå i den Västra föreningen.

 

Moms och Bidrag:

Moms:
De tre kassörerna i föreningarna har gemensamt tagit fram ett underlag för ansökan i momsfrågan, och nu i dagarna så har Emterviksfiber Syd blivit momsregistrerade. Tyvärr har inte Skattemyndigheten samordnat våra ansökningar utan föreningarnas ansökningar ligger hos tre olika handläggare. Men alla tre föreningar har lämnat samma underlag och arbetar efter samma modell, så det är bara en fråga om tid innan alla tre föreningar har sitt beslut tillkännagivet.

Bidrag Nr 2:
Vi har ännu inte fått något besked om vår ansökan om kanalisationsbidrag, men ett inledande möte hölls för någon dag sedan med Länsstyrelsen, där våra justeringar av ansökan lämnats över. En bidragande orsak till den förlängda handläggningstiden är en omorganisation inom Länsstyrelsen där vi fått en ny handläggare tilldelat vårt ärende. Men med lite tillförsikt så skall vi förhoppningsvis snart ha ett beslut i frågan.

Övrigt:
Vi jobbar just nu med att ta fram skyltar som skall öka uppmärksamheten för projektet. Dessa kommer att placeras ut på strategiska ställen inom vårt geografiska område.

 

Nu kör vi igång på allvar och väntar med spänning på att den första fastigheten skall få sin anslutning till omvärlden installerad.

Har ni några frågor? Prata gärna med våra representanter så skall de och vi försöka svara så fort det går på era funderingar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*